Fantin és világa

Üveglencsés ékszerek készítése 2.

Az üveglencsés ékszerekhez szükséges  hozzávalók beszerzéséről írtam az előző bejegyzésemben,   itt,  szándékosan nem említve hobbiboltok címeit és webshopok linkjeit sem mellékeltem. Mindenkinek meghagyom ezt az izgalmas feladatot, a kutakodás örömét.  🙂

Ha már minden hozzávaló a rendelkezésünkre áll, kezdődhet az “alkotás”.  Mert hiába csak egy ragasztásról van szó,  a végeredmény egyedi és látványos, arról nem is beszélve, hogy igenis el lehet rontani, legalábbis nekem már sikerült.  🙁

Minden szükséges dolgot készítsünk magunk mellé, legjobb, ha védjük a munkaasztalunkat, és leterítjük valamivel, amit ha összeragasztózunk sem sajnálunk.   Jó, ha egy papírzsebkendő is van nálunk.

A következőkre lesz első körben szükségünk:  ragasztó, ( ha kétkomponensűt használunk, akkor valami kis tálka, amiben összekeverhetjük,  ez nálam egy margarinos doboz teteje),  gyufaszál vagy egy fogpiszkáló, toll, olló vagy egy szike, a kép és az üveglencse. A medálalapot most csak akkor vegyük elő, ha az ovális. Tegyük bele az üveglencsét, és jelöljük be rajta a legfelső és a legalsó pontokat. Ez csak olyankor fontos, ha a képen van valami, aminek pontosan egyenesen kell állnia. Az én választott madárkás  mintám ezt most nem követelné meg, de pl. egy arckép, egy felirat vagy az Eiffel-torony is nagyon csúnya tud lenni, ha valamelyik oldalra kicsit elhúz.

Valahogy így gondolom. Ne féljünk a tolltól, letörölhető az üvegről. üveglencse jelöléseKezdődhet végre a maszatolásP1010244-224x300

A ragasztás kétféleképpen történhet. Az egyik módszer szerint nem vágjuk formára a képet. A tisztára törölt üveglencsére kevés ragasztót teszünk, de eleget ahhoz, hogy minden milliméterjére jusson, egyenletesen elsimítjuk, majd rátesszük a papírra, oválisnál nagyon figyelve a jelzésre is, hogy középre essen, és óvatosan mozgatjuk az üveglencsét a papíron, amíg látunk akár egyetlen icipici légbuborékot.  A felesleges ragasztó is így kimegy oldalra, s 5-10 perc múlva egy szikével ügyesen körbe lehet vágni. Hamarabb azért nem jó, mert az üveglencse még mozog a képen, ha túl sokat várunk, akkor viszont a szélre kiment ragasztó nagyon megköt, nem válik el, és a papír lepattan az üvegről. Próbáljuk úgy vágni, hogy az üveglencse szélén se ragasztó maradék, se papír ne látszódjon. Vannak ugyanis medálalapok, amelyek fél milliméterrel nagyobbak, mint az üveglencse, és nem túl szép amikor a hézagból az kandikál ki. Körbevághatjuk ollóval is, apró kis vágásokkal, de vigyázzunk, a papírt egy picit se mozdítsuk, mert a legapróbb meghajlítástól elválhat az üveglencsétől, és azon a helyen azonnal levegős lesz.

P1010245-300x247

 

A másik módszer, amikor az üveglencsét körberajzoljuk a mintán, kivágjuk (a körvonalakat nyugodtan vágjuk le!, sőt fél milliméterrel beljebb is mehetünk), és aztán ragasztjuk.  Ez a módszer azért jobb, mert már ragasztás előtt belepróbálhatjuk, ha túl nagyra vágtuk, igazíthatjuk még formára.  Próbáljuk eltalálni a tökéletes ragasztómennyiséget, lehet elsőre nem sikerül, ha sokat tettünk nem olyan nagy probléma, a felesleges úgyis kimegy oldalra a levegővel. Apró kis mozgatással  könnyebben kitisztul, mint az erős nyomástól, arról nem beszélve, hogy  ha alaposan nekiveselkedünk,  akár az összes ragasztót is kinyomhatjuk az üveglencse alól, aztán 2 nap múlva széthull az egész.

P1010248-268x300

Ha több ragasztót használtunk a kelleténél, igyekezzünk  áttenni egy másik helyre, különben odaragad a munkaasztalra.  Nagyon vigyázzunk, ha  elmozdul az üveglencse a képen, újra buborékos lehet, és félig megszilárdult ragasztóval már hiába is igazítjuk. Én általában egy tűvel alányúlok, úgy tolom el a ragasztós helyről.

Ha ez kész,  másnapig még várok a medálalappal. Figyelem, nem-e jelenik meg buborék. Nem-e homályosodik el?  Ha valamit elrontottam, leáztatom a papírt és kezdem elölről. A kész ékszert már nehezebb vagy lehetetlen is szétszedni.

Másnap aztán beleragasztom a medálalapba,  ezt már nem igazán lehet elrontani. Ha a medálalap nagyobb mint a lencse két lehetőségünk van, hogy esztétikus legyen: vagy egyenletesen kitöltjük a rést ragasztóval, értelemszerűen ekkor többet használunk, vagy vigyázunk, hogy csak annyit tegyünk a medálalapba, amennyi a beleigazítás után is csak az üveglencse alatt oszlik szét. Ha mégis kikandikál egy-egy helyen a ragasztó, tűvel, fogpiszkálóval távolítsuk el minél hamarabb.

1 nap alatt tökéletesen megszárad.

P1010021

Fontos! Ez a leírás nem a hivatalos verzió (ha egyáltalán van ilyen?!). Mindenkinek más módszer válik be, van, aki dekupázs ragasztóval is elboldogul, van, akiknek a pillanatragasztó vált be. A ragasztás módja is kinek így, kinek úgy kényelmesebb. Nekem az első leírás szerint  könnyebb lenne, de  körbevágáskor a papír lepattanhat az üvegről, különösen ha ollóval vágjuk, ezért inkább a második módszert használom.  Van, aki egyenesen a medálalapba ragasztja a képet, rá azonnal az üveget, és tökéletes lesz, így is érdemes megpróbálni, így a legegyszerűbb. Érdemes próbálkozni, rászánni egy kis időt, mert egyedi és  gyönyörű ékszerek születhetnek ezekből az alapanyagokból.

Örömteli alkotást!

Ui. Ingyenesen letölthető, nyomtatható kollázst tőlem itt találsz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szia! Oldalt az Üzenj a Bloggernek! privátban juttatja el hozzám a leveleket, írd meg bátran, hogy miben segíthetek.

  2. Tóthné Dobos Judit says:

    Szeretnék segítséget kérni! Szeretnék ilyet készíteni, a képekről tudunk esetleg egyeztetni valamilyen formában? Köszönöm előre is!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!