Fantin és világa

Szaloncukor a varróműhelyből

 Ahogy tegnap ígértem, ma szaloncukrot készítek.

Nem, nem a konyhában, vissza tehát a fakanállal, lehet viszont elővenni a varrógépet-ha van, ha nincs, akkor egy tűt cérnával. Igen, így is lehet, kicsit időigényesebb, igaz, de miért kellene sietni?  Még december sincs!

 

Szükségünk lesz valami szép anyagra, ami valamelyest karácsonyos. Én most egy kockás anyaggal fogok dolgozni, egy country-szetthez készítem el ma a  “cukorkákat”.

5 db szaloncukorhoz  50-55  cm hosszú anyag szükséges. Szélessége max. 9 cm legyen.  A csipke vagy madeirás szél értelemszerűen 1,1 m, a szélessége pedig úgy jó, ha legalább 4 cm. Ebből 1 cm behajtódik, a kockás anyagból is számolok fél-fél cm-t a varrásra, és így kapunk egy 14 cm-es szaloncukrot, ami  töltés, összekötés után 12 cm lesz. Ha keskenyebb a csipke, akkor az anyagunk legyen kicsit szélesebb. Azért írom le ilyen részletesen a számadatokat, hogy ha nagyobbat vagy kisebbet szeretnétek, tudjatok változtatni rajta.

Az én csipkém majdnem 5 cm-es volt, visszatűrtem 3 cm-re. ( Csipke híján egy kétrét hajtott fehér anyag is tökéletesen megteszi.)

 

Szaloncukor textilből

A csipkét rávarrtam az anyagcsík hosszanti részeire. A fonákoldalán a szaloncukor belseje felé vasaltam a varrásráhagyást. Cikk-cakköltéssel le is lehet tisztázni, de ebben az esetben ez nem életbevágó.

5 db 11 cm-es darabra vágtam.

Szaloncukor textilből

A színoldalán varrtam össze előbb, nagyon keskeny varrásszéllel. Ha szélesebbre sikeredik, egyszerűen keskenyre vágjuk.

Szaloncukor textilből

 

Aztán kifordítottam, és a fonákoldalán is végiggépeltem. Itt már varrhatjuk szélesebben, hiszen  el kell rejteni az előbbi varrás-szélt.

Ez az ú.n. francia-varrat. Kettőzött varrásnak is nevezik, manapság ritkán alkalmazzák. Én annál gyakrabban, az összes díszpárnahuzatot így készítem. Így nincs eldolgozatlan varrásszél, nincs szöszösödés,  erősebb az összeadás is.

Szaloncukor textilből

 

Ezután visszafordítottam a színére.

Szaloncukor textilből

Van egy ilyen ordenáré nagy csipeszem, kifordításnál, és mindjárt töltésnél is nagyon jó szolgálatot tesz nekem.

Szaloncukor textilből

 Már csak a töltés és kötözés maradt. Egyik végét bekötöttem, majd kevés vatelint tettem bele, és a másik oldalán is  összekötöttem jó erős cérnával.

Gyönyörű selyemszalagjaim közül egyiket sem találtam hozzá illőnek, így kenderzsineg híján farkasfog-akasztót kaptak, amit a varrásszélre öltögettem rá.

 

Szaloncukor textilből

Remélem, tudtam segíteni, ha valaki most próbálkozik először textil-szaloncukor készítéssel.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és a többiről sem szeretnél lemaradni, csatlakozz  facebook-oldalamhoz vagy az oldalsávban hírlevélre is feliratkozhatsz.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!