Fantin és világa

Függönyvarrás-merj “belevágni”!

 

800px-Gordijnen_aan_vensterFotó:http://en.wikipedia.org/wiki/Curtain

   Már régóta tervezek egy bejegyzést a függönyvarrásról. Úgy éreztem, ma eljött az ideje. Na nem azért, mert annyira volt kedvem hozzá, sokkal szívesebben mutattam volna meg, hogyan készülnek a cuki kis filc díszeim a karácsonyfára, csakhát ma épp függönyt kellett varrnom, jogos kérés, az üres ablak sír, a fenyő jobb esetben még a földben él és virul és esze ágában sincs díszekért kiabálni.

 

 

  Maga a függönyszeges annyira egyszerű, egy-két dolog van csak, amit ha tudsz, már megy, mint a karikacsapás, és nem kell drága pénzért megvarratni, magadnak is el tudod készíteni, függönnyé tudod varrni azt a mesés  függöny-anyagot.

 

Először is az egyenesre vágás. Ritka, hogy egy függöny úgy kerül hozzám, hogy ne kelljen egyenesre igazítani a széleit. Ha nincs agyonzsúfolva madeirával, akkor a szálhúzásos módszer tökéletesen megteszi. Bevágjuk az anyagot, és a kiálló cérnaszálat húzzuk az anyagban, amíg az el nem szakad. Ha minőséges az anyag, el sem szakad, simán végighúzom akár 5 méteren is.  A szálhúzás mentén aztán tökéletesen egyenesre tudjuk vágni. Illetve mégsem…A tökéletes egyenesre vágás nem mindig jön össze. Találkoztam már szép számmal olyan függönyökkel, amit csomagoltan,  készre varrva vásároltak, aztán kaptak egy szinte  használhatatlan “kutyaszájából” anyagdarabot, brutális szegéssel, s mikor bontottam, igazítani próbáltam,  rájöttem, hogy nem csoda, hogy nem tudta a szegény kis kínai rendesen beszegni, olyan kajla az anyag, jó indulattal sem mondható kicsit sem egyenesnek a benne futó hosszanti minta, így vagy az egész állt ferdén vagy a mintája, de sem így, sem úgy nem volt szép. Ilyet ha egy mód van rá, senki ne vásároljon! Lehet, hogy kecsegtetően olcsó, de annyit is ér, alig várod majd, hogy szabadulj tőle.

Visszatérve a normális anyagokhoz. Ha túl hosszú a függöny, a felső résznél is így, szélhúzással  vágjuk le a felesleges mennyiséget. A ráncoló (függönybehúzó szalag)  szélességétől 0,5 cm-rel kevesebb anyagot számoljunk varrásráhagyásnak, ezt majd visszatűrjük a ráncoló alá. Ennyi plusz anyagot kell csak rászámolni a kívánt hosszra abban az esetben, ha alul nem kell varrni, mert pl. ott az ólomzsinór vagy mert mintás, madeirás. Ha ott is szegni kell, akkor  arra még  6-7 cm-t számolhatunk. Alul mindig vastagon szegjük.  Előbb behajtunk 1-2 cm-t, aztán az 5-t, na ide már lehet elővenni a vasalót, anélkül ritkán lesz egyenes.

Ezt most a sötétítőn mutatom, a fényáteresztő ólomzsinóros volt, azt istenments!  levágni, attól lesz  “úrias” a tartása.

Függönyvarrás-saját kezűleg

 

 Ha alul beszegtük, lehet szegni a szélét.  Itt sem kell törekedni arra, hogy minél keskenyebb legyen, kétszer hajtsunk be 1,5-1,5 cm-t, így szebb a tartása, elegánsabb, mintha nagyon keskenyen szegnénk.

Függönyvarrás-saját kezűleg

Végül varrjuk rá a ráncolót, amit nem mindegy, hogyan  fordítunk, az egyik oldalán lévő kis akasztóknak konkrét feladatuk van, azzal  kapaszkodik a függöny a sínes függönytartó műanyag kampóiba.

Függönyvarrás-saját kezűleg

Ez a két behúzó a két véglet, a nagyon vastag, amit szeretek , és az egészen keskeny, amit kevésbé, már ami a végeredményt illeti. Mutatom a különbséget:

Függönyvarrás-saját kezűleg

Függönyvarrás-saját kezűleg

A vékonyabb ráncolót két sorban, a vastagat inkább három sorban varrjuk fel. Én a felső sort a színéről varrom, a középsőt minden esetben a visszájáról. Itt már a színéről nem igazán lehet belőni, hogyan kerüljem ki az akasztókat és a behúzó fonalat. Ha pedig azt levarrom, hiába is próbálnák ráncolni. Legalul ha átlátszó a függöny a színéről varrom, ha nem, akkor a fonákjáról, mert csak úgy látom, hol haladok.

Függönyvarrás-saját kezűleg

 

Ennyi , kész, lehet óvatosan vasalni, felrakni.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és a többiről sem szeretnél lemaradni, csatlakozz  facebook-oldalamhoz vagy az oldalsávban hírlevélre is feliratkozhatsz.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!