Fantin és világa

Fillérekből kreatívan 2.

A múlt heti Fillérekből kreatívan bejegyzésben  (itt megnézheted) fagylaltos pálcikákból és hullámpapírból készíthető karácsonyfadíszeket, ünnepi dekorációkat mutattam.

 Ezúttal a konyhából hozzuk az alapanyagokat, most sem kell nagy dolgokra gondolni,  a hófehér-csillogós, porcelán-hatású  (szódás-keményítős) karácsonyfadísz készítését mutatom most be.

164760ec8e9623273d6c77bc219f8895Kép: http://www.northstory.ca/scented-baking-soda-dough-ornaments/

 

 Hozzávalók:

2 egység  szódabikarbóna

1 egység (kukorica)keményítő

1+1/4 vagyis 1,25 egység víz (tehát 1 egész egység + még egy negyed egység)   

Ha az egységet 2 dl-nek veszed,  kb. 50 kisebb méretű  díszt szurkálhatsz ki a masszából.

Keményítőt igyekezz minél fehérebbet vásárolni. Szódabikarbónát pedig inkább a gyógyszertárból ajánlott beszerezni, azzal biztosan különlegesen csillogók lesznek a díszek.

 

A hozzávalókat öntsd egy lábasba és közepes lángon kezdd el melegíteni. Nagyon hamar elkezd forrni, onnantól bizony kevergetni kell, főleg az utolsó 5 percben.

Valahogy így kell kinéznie:

Hófehér-csillogós, porcelán-hatású  (szódás-keményítős) karácsonyfadísz készítése

Akkor van kész, ha összeáll, mint a krumplipüré (de sokkal keményebb állagú lesz),  ekkor azonnal kapard egy tányérra, onnan egy zacskóba vagy fóliába, mert pillanatok alatt szárad a felülete. Ha mégsem vagy elég gyors, inkább vágd le a megszáradt részeket, ne rontsa el az egészet,  ebből is készülhet dísz, de nem lesz olyan tökéletes.

Több órára is szüksége van, mire tökéletesen kihűl, de ezt bizony meg kell várni. Ezután is csak annyit vegyél ki a zacskóból, amennyit ki akarsz szaggatni, a többit tedd hideg helyre. A masszába most keverhetsz kevés finom csillámport, nagy szemcséjűt nem, mert attól töredezik. De ha jófajta szódát vásároltál, csillámpor nélkül is gyönyörű díszeid lesznek. Ha illatosakat  szeretnél, gyúrj bele néhány cseppet  a kedvenc illóolajadból.

Ezután nyújtsd ki a tésztát, kb. 3-4 mm vastagságúra. Ha sokkal vastagabb, nehezen szárad ki. Túl vékonyra pedig  azért nem jó nyújtani, mert gyenge lesz, eltörik, és a figurák széle száradás közben fel is kunkorodhat.

Hófehér-csillogós, porcelán-hatású  (szódás-keményítős) karácsonyfadísz készítése

Aztán hagyd megszáradni, csak úgy simán, a levegőn. Nem kell radiátorra tenni, legjobb neki a szobahőmérséklet.  A teljes száradásra  lehet várni kell egy egész napot.  Ha már kicsit kemény, lehet óvatosan forgatni is. Ezzel a kunkorodást is megelőzöd. Utána festheted, díszítheted tovább. Legjobb hobbifestékkel vagy üvegfestékkel díszíteni, ez nem szívódik be, élénk marad. Viszont ha mintákat szeretnél bele nyomni, azt  még száradás előtt tedd meg. És ha nem akarod a csillámport belegyúrni, ilyenkor lehet rászórni és finoman rányomkodni a kinyújtott tésztára. Jaj, és lyukat kiszúrni, pl. egy szívószállal, azt se felejtsétek el, az akasztónak, még száradás előtt.

És hogyan díszítheted, ha nem csak egyszerű, hófehér, csillogós díszeket akarsz? Inspirációért kukkants be pinterest-albumomba:

https://www.pinterest.com/andrea77y/backing-soda-christmas-ornament/

Köszönöm az ötletet és az elkészítés fotóit:

http://sporolok.blog.hu/2013/12/11/hofeher_karacsonyfadisz_szodabikarbonabol

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, és a többiről sem szeretnél lemaradni, csatlakozz  facebook-oldalamhoz vagy az oldalsávban hírlevélre is feliratkozhatsz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!