Fantin és világa

Tavaszi koszorú tulipánokkal

A hét elején még azt hittem év végéig már szót sem kell ejtenünk a télről, ma azért még megmutatta magát. Túlságosan hamar intettem búcsút neki.

Az ilyen elhúzódó telek általában azzal járnak, hogy amikor véget érnek, jön pár nap tavasz, aztán egyik héten még nagykabátban járunk, a másikban már kardigán sem kell.

Pedig a tavasz annyira szép, annyira kár érte, és mit sem ér, hogy a karácsonyt +15 fokban ünnepeljük, akkor nem nyitnak a virágok (jobb esetben), nem zöldül a fű, csak olyan kényszer-meleg az, hiszen mindennek megvan a maga ideje. De nem lelkizek már tovább, lassan olyan leszek, mint az öregek, előkerül a  “bezzeg az én időmben!”

Egy tavaszi koszorút készítettem ma, nagyon szolid színekkel, az egyszerűség jegyében. Tulipánokkal!

textiltulipán készítése

Két szalmakoszorút már régesrég beszereztem, és igen, épp most jött el az ideje, hogy az egyik végre kikerüljön az alapanyagok közül. A kisebbet választottam, utólag már látom, ilyen száras virágok a nagyobb koszorúkban mutatnak inkább.

P1010202

 Elmesélem, hogyan készült. 🙂

Szalaggal lehet igazán szépen körbetekerni, de egy anyagcsík is tökéletes a célra, aminek a két oldalát bevasaltuk. Én egy ekrü  szatént választottam.

P1010203

A tulipánokhoz ezt a három színt találtam kedvemre valónak, mindegyik anyagdarab 14×10 cm. A hosszabb oldalukat 1-1 cm szélesen bevasaltam. A szárhoz a pálcikák 18 cm hosszúak, és 20 cm szalag-darab elegendő egynek a bevonására.

textiltulipán készítése

A szár elkészítésével kezdtem, mert azt ragasztani kell, kicsit jó, ha szárad is. A szalagdarabokat körbekentem ragasztóval és rátekertem a pálcikára jó szorosan. A végeit cérnával is körbetekertem, biztosabb legyen.

P1010208

Az anyagok rövidebb oldalait összevarrtam, de a bevasalást nem varrtam le, azaz végigvarrtam az anyagot, mintha a vasalás ott sem lenne.

textiltulipán készítése

Kifordításnál viszont ennek mentén alul és felül is visszahajtottam.

Az egyik végén apró öltésekkel cérnára szedtem az anyagot, de még nem húztam össze teljesen. Ez lesz a tulipán alsó része.

textiltulipán készítése

Beledugtam a szárát, ki a tulipán tetején, és a vatelin belsejébe igazítottam a pálcikát, így húztam vissza őket már együtt  a tulipánba. Ez azért kell, hogy középen maradjon, egyenesen álljon, sűrű vatelinbe a tompa pálcikát nem biztos, hogy bele lehet szúrni.

textiltulipán készítése

Mostmár lehet az alsó részt szorosan összevarrni. Ezután más teendőnk nem is maradt, a felső részét kell csak összeöltögetni.

textiltulipán készítése

textiltulipán készítése

Levelet úgy készítettem hozzá, hogy egy keskeny anyagdarabot hosszában kettéhajtottam, és egy hosszúkás levél-formát gépeltem rá. Körbevágtam , kifordítottam, levasaltam. Szép hegyes lesz, ha a csücskét kifordítás előtt amennyire csak lehet lecsípjük.

textiltulipán készítése

Ha sokat akarunk egyszerre megvarrni, két réteg anyagot gombostűzzünk össze, rajzoljuk rá a leveleket (gazdaságosabban, mint én 🙂 ), gépeljük őket körbe, majd vágjuk szét.

 

Levelek textiltulipánhoz

A tulipánokat a koszorúra rögzítettem (varrtam, gombostűztem, de lehet szilikonnal ragasztani is). Még került rá néhány masni és készen is van.

Bár a dekupázsolt cserépbe ültetett hóvirágjaim már elnyitottak, ez a koszorú is bizonyítja, nálam időjárástól függetlenül már a tavasz a főnök.

Tavaszi koszorú tulipánokkal

Tavaszi koszorú tulipánokkal

 

Ha tetszett a bejegyzés, és a többiről sem szeretnél lemaradni, csatlakozz  facebook-oldalamhoz vagy az oldalsávban hírlevélre is feliratkozhatsz. 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!