Fantin és világa

Fanta szelet kicsit másképp

  Kicsi lányom azt a süteményt kérte hétvégére, amelyiknek sárga zselé van a tetején. Hát persze, hogy a Fanta szelet az,  márcsak kizárásos alapon sem  lehet más, hiszen zselé nálunk legfeljebb a gyümölcstortára kerül még, azon viszont szinte mindig piros. 

 Ez a sütemény most amolyan “SSS” kategóriás lett az eredetihez képest,  “S” mert kis méretben készült, “S”  mert teljesen sárga  és “S” mert ez egy spórolós változata ennek a közkedvelt finomságnak. A dolog érdekessége, hogy nevezheted spórolásnak, de akár variálásnak is, mert nekem így elkészítve sokkal finomabb, mint az eredeti recept alapján.

 Nálam a kisebbik tepsi 32×32 cm-es.  Az hogy ez kicsi vagy normális, viszonyítás kérdése.  Nekem ez a mellőzöttebb,  ritkán sütök benne, mert kicsi ahhoz, hogy nekünk elég legyen, ami benne készül, tehát hogy jusson is, maradjon is.  Most a túró mennyisége miatt kényszerültem mégis ezt elővenni. 

Ez a   FANTA SZELET  most igy készült:

Hozzávalók a laphoz:

 

5 tojás (+1 kanál víz)

6 kanál cukor

6 kanál liszt

0,5 dl olaj

fél sütőpor

 Szétválasztottam a tojásfehérjéket a sárgájától.

A sárgájához tettem a 6 kanál cukrot és simára kevertem, majd beleöntöttem 0,5 dl olajat. Az eredeti recept 1 dl étolajat ajánl a 6 tojáshoz. Elmondom, miért  csökkentettem le ennyire az ajánlott mennyiséget. 

Valamiért nem szeretjük a kakaós piskótát. (A csokitortát sem.)  Külön megkértek, hogy az egész sárga legyen, ezért a 2 kanál kakaót 2 kanál liszttel helyettesítem. A kakaó viszont finomabb őrlemény, mint a liszt, ahogy felénk mondják:”jobban felfújja a tésztát”. Ezért teszek én inkább kevesebb olajat, hogy kakaó nélkül is könnyű legyen ez a sütemény-alap. Nekem kevesebb olajjal jobban sikerül mindig.

A fehérjét 1 kanál vízzel felvertem. 

Bármennyire sietek a süteményezéssel, van egyetlen dolog, amit soha nem mulasztok el, ez pedig az, hogy a sütőport összekeverjem a liszttel, még mielőtt a masszához adom. Aki evett már piskótában sütőpor-mócsingot, az megérti milyen fontos ez a külön kis művelet.

 6 kanál lisztet tettem tehát, ehhez kevertem egy fél sütőport.

Ez a sütőporos liszt megy aztán a kikevert tojássárgájához, és a felvert tojáshabot is óvatosan hozzákeverjük. Illetve nem keverjük a hagyományos értelemben, csak hozzáelegyítjük, de ezt szerintem mindenki tudja, hogy amennyire csak lehet, védjük a habot a töréstől.

 

Krém:

 

A legnagyobb spórolást itt követtem el.

200 g túróm volt mindössze. Nem olyan egyszerű ezt beszerezni, a “leugrok a boltba és veszek” nem igazán működik felénk. Vajjal helyettesíteni nem akartam, így is túl zsíros nekem ennek a sütinek a krémje. Ezért ismét a pépes trükkhöz folyamodtam, írtam már erről egy régebbi bejegyzésben, a Mézes fánk (Tanítók süteménye) vajas krémjét is ezzel a módszerrel lazítom nyers tojás helyett. Most is 1 kanál lisztet főztem meg 1 dl vízben, 7 kanál cukorral, és amikor kész lett, még tettem bele egy vaníliás cukrot is. Elég híg lett a sok cukortól, még kihűlve sem keményedett meg, de mindet hozzáöntöttem a 20 dkg kikevert vajhoz. Már kitapasztaltam, hogy semmit nem ront a vaj állagán. Hozzáadtam a csepp túrómat is, kóstoltam, elég édes volt, így  nem kellett bele már porcukor sem.  A kész krém egyáltalán nem lett híg, pedig nem adtam hozzá se zselatint, sem semmilyen fixálót. Egy lágy, könnyű, nem zsíros, jó állagú, finom túrókrémet kapunk így.

Ha kihűlt a piskóta, már tehetjük is rá a krémet.

 

Zselé

 

3,5 dl Fantában megfőztem a vaníliapudingot, 3 kanál cukorral, és langyosodásig meg-megkevertem. Másfél puding is mehetett volna, de mivel a süti többi rétege sem túl magas, ennyivel is mutatós és ízletes.  Rákentem a krémre, aztán hűvös helyre tettem, hogy szépen lehessen szeletelni.

 

fanta szelet

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, és a többiről sem szeretnél lemaradni, csatlakozz facebook-oldalamhoz vagy az oldalsávban hírlevélre is feliratkozhatsz.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!