Fantin és világa

Uborkatermesztés hordóban

Ahogy a tavasz egyre inkább jelét adja létezésének, én egyre többet tekintgetek a kert felé, ahol tavasztól őszig nem kevés órát töltök, gyakran nem könnyű, mégis “szeretem, mert kikapcsol” órákat.

  Nincsenek nagy ültetvényeim, mindenből csak annyi, amennyit a  család számára szükségesnek gondolok, de szinte minden, nálunk termeszthető zöldségből vetek, palántázok.  Az égiek néha másképp gondolják, nem vagyunk egy hullámhosszon,  előfordul, hogy feleslegesen dolgoztam, de nem adom fel elsőre, ami kevésbé sikerül idén, lehet, hogy jövőre épp az lesz a kert büszkesége.

  Áprilisban szoktuk kezdeni a veteményezést, utoljára maradnak a palánták, ahogy érkeznek nőni a melegágyban. És az uborka.

  Hogy a régi öregek mi alapján állapították meg, hogy az uborkát május 3.-án, Irma napján kell vetni, azt pontosan nem tudom, de hacsak ráérek, tartom magam a hagyományhoz, bár egyáltalán nem vagyok babonás, s szerintem nem is babona ez, inkább bölcsesség, május elejére már elég melegnek ítélték a földet az uborkamagoknak.

 Az idén azt hiszem, nem várom meg ezt a dátumot, mert találtam egy nagyon jó ötletet, amivel sokkal hamarabb a földben lehetnek a magvacskák, még azt sem kell megvárnom, hogy a földünk vetésre készen álljon.

 

uborkatermesztés hordóban

 

 Az egészhez nem kell más, csak egy nagy hordó. Most nem állítom, hogy ilyen biztosan mindenkinél van elfekvőben a spájzban, de szerintem szerezhető ha nem is pontosan ilyen, de valami hasonló, magas edény.  Tegyük eleve napos helyre, mert megtöltve már kicsit nehéz lesz rakosgatni. Alulra szerves hulladék kerül, zöldség-, gyümölcshéj, szalma, felaprított vékony faágak, falevelek, füvek vagy kész komposzt. Erre kerül 1-2 vödör kerti föld. És már lehet is vetni a miniatűr uborka-ágyásba, 12-15 cm-re egymástól a magocskákat. Amíg hűvösebb van, jó, ha le van fóliázva, de ahogy melegszik az idő, már lehet szabadon is hagyni. Mire kikúszik a hordóból, már nem kell takargatni, remélhetőleg akkor már nem kell félni a fagytól.

 Locsolni elég 3-4 naponta egyszer, bőségesen, akár fél vödör víz is mehet rá. Gyomlálni? Azt hiszem, egy ilyen kis területen esélye sem lesz a gyomnak, hogy 1 cm-től nagyobbra nőjön. Egy ilyen hordóban felnevelhető annyi uborka, mint egy 3 méteres ágyásban.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és a többiről sem szeretnél lemaradni, csatlakozz facebook-oldalamhoz vagy az oldalsávban hírlevélre is feliratkozhatsz.

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!