Fantin és világa

Így fehérítsd ki a barna héjú tojást!

 

  Ma átnéztem a gyűjtögetett tojásaimat, és húsvéti hímes tojásnak bizony elég tökéletlenek. A nagyok túl barnák és foltosak, a szép fehérek túl kicsik. A nagyságon változtatni nem tudok, de a barnák még esélyesek, szerencsére egy ügyes trükkel ki lehet őket fehéríteni. Nem mindegyik hímzési mód követeli meg a hófehér tojásokat, hagymahéjjal festve épp hogy az eleve kissé barnák lesznek a legszebbek, de a bolti tojásfestékek (különösen sárga, kék, zöld színek) és a dekupázsolt vagy a filccel festett minták, írások is a fehér tojáshéjon mutatnak a legszebben.

 

Tojásfehérítés

 

Barna héjú tojás kifehérítése

 

A megvalósítás menetét még tavaly olvastam Kiss Emese blogjában, de ő kifújt tojásról ír, akkor nem volt kedvem kísérletezni, hogy vajon főtt tojásnál is működik-e ez az ecetes vízben áztatás, de most utánajártam a dolognak.

 

 A tojásokat megmostam és megfőztem kemény tojássá, mi általában ezeket hímezzük meg, ilyet adunk a fiúknak a locsolásért. A forró tojást azonnal áttettem forró víz és 10%-os ecet 1:1 arányú keverékébe, annyiba, hogy teljesen ellepje. (A víz az volt, amiben főztem. 🙂 ) Ezt ismét forráspontig melegítettem, akkor kikapcsoltam és ebben hagytam kicsit hűlni. Amikor már nem volt nagyon forró, és meg tudtam fogni a kezemmel, langyos folyó víz alá tartva egyszerűen ledörzsöltem a héjról a fellazult barna réteget. Visszatettem, ismét ázott 1-2 percig, ismét dörzsölés. Dörzsölni a végtelenségig lehet, de amikor már nem látszik különbség a kivett, ledörzsölt és a még dörzsöletlen tojás színe között, akkor már nem érdemes tovább koptatni.

 

tojás szőkítés

Ugyanaz a három tojás szőkítés előtt és után

 Nagyon vékony héjú tojásokkal ne is próbálkozzunk, mert az eljárás még jobban elvékonyítja azt. Még a kemény héjút se hagyjuk feleslegesen benne az oldatban, mert az ecet úgy kivonja a kalciumot belőle, hogy teljesen felpuhul. Ha a tojás nagyon barna és eléggé vastag héjú, akkor érdemes még egyszer forráspontig hevíteni.

Ezután már lehet dekorálni kedvünk szerint.

Kifújt tojásokkal ugyanígy működik, akkor is forráspontig melegítjük a víz és ecet 1:1 arányú keverékében, aztán langyosan ledörzsöljük a barnaságot, de ott tényleg nagyon óvatosak legyünk, a meglazult s üres héj még finomabb bánásmódot igényel. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!