Fantin és világa

Így készül a tojásgyertya

Kiöntőforma gyertyához, ami egyetlen fillérbe sem kerül és szinte biztos, hogy neked is épp kéznél van?

Igen, létezik, és ennél aktuálisabb nem is lehetne! Ez pedig a tojáshéj!

 

Így készül a tojásgyertya1

 

Tojásgyertya készítése

 

Amire szükséged lesz:

 

  • viasz vagy maradék gyertya (tojásonként kb. 6-7 dkg szükséges) 
  • kanóc
  • tojás, ahány darabot szeretnél
  • valami tűféleség kilyukasztani a tojáshéjat
  • edény, amelyben a viaszt felolvasztod
  • egy pálcika (gyufaszál, ceruza stb.) a kanóc kifeszítéséhez
  • tojástartó vagy bármi, amiben egyenesen meg tudod állítani a tojást, amíg a benne lévő viasz megszilárdul

1. A tojásnak a hegyesebb végén üss egy tűhegynyi lyukat, a laposabb végén egy nagyobbat, olyat amelyiken be tudod majd önteni a folyékony viaszt. Én ehhez egy horgolótűt találtam alkalmasnak, ez elég erős és hegyes volt ahhoz, hogy lyukasszon repesztés nélkül. Ezen a lyukon a tojás belsejét szépen ki lehet önteni, még a fehérje sem fog összekeveredni a sárgájával (előbb jön a fehérje, aztán a sárgája, de erre már kicsit rá kell segíteni.) Ha előtte megmostad  a tojást, bátran felhasználhatod sütibe, rántottába.

2. Óvatosan mosd ki folyó víz alatt a tojáshéjat, állítsd úgy, hogy a víz folyjon ki belőle és várd meg, amíg tökéletesen kiszárad. 

3. Fűzz át a két lyukon egy hosszabb kanócdarabot. Ha a kanócot maradék gyertyából szeded ki, a rátapadt viasztól akár elég kemény is lehet, hogy ez tű vagy drót nélkül is sikerüljön.

 

Így készül a tojásgyertya2

 

4. A kisebb lyuknál ragaszd le gyurmával, úgy, hogy a ragasztással a kanóc végét is rögzíted. Ez lesz a gyertya alja öntéskor, készen pedig a felső része. 

 

Így készül a tojásgyertya3

 

Hogy a kanóc egyenesen álljon, a másik végét kösd vagy tekerd rá egy pálcikára, amit tegyél keresztbe a tojáson.

Mehet a tojástartóba.

 

Így készül a tojásgyertya4

 

5. Ha nincs gyertyás edényed a viasz felolvasztásához, akkor egy tiszta konzerves dobozt nevezz ki annak, legelső lépésben ügyeskedj az oldalára egy csőrt, hogy tudd belőle vékony sugárban önteni. (Én ezt egy csípőfogóval hajlítottam rá.) Az a legjobb, ha a teteje nincs teljesen levágva, ez lesz majd a fogója, mert azon a kis illeszkedésen keresztül nem tud átforrósodni.

 

Így készül a tojásgyertya5

 

6. Forralj vizet egy másik edényben, a konzerves dobozt az összevágott gyertyadarabokkal állítsd bele. Amikor teljesen felolvadt, öntsd tele a tojásokat a folyékony viasszal. (Természetesen csak addig, amíg a tojáshéj törése engedi.)

7. Hagyj egy kevés viaszt az edényben, mert a megkeményedett gyertyában a kanóc mentén lesz egy kis hiányosság, ezt az újra felmelegített viasszal pótolni kell.

8. Amikor teljesen megkeményedett, szedd le róla a tojáshéjat. Ha a tojás hártyája ráragadna, jó meleg víz alá tartva le tudod róla a kezeddel finoman dörzsölni.

9. Ha kompozícióba akarod és van gyertyatüskéd, abba állítsd, ha nincs, akkor 1-2 megforrósított drótot szúrj bele a gyertya aljába, a drót másik végét pedig szúrd le, ez stabilan is tartja és kicsit ki is emeli a többi dekorelem közül. Így kevéssé tűzveszélyes, de még így sem szabad felügyelet nélkül hagyni!

 

Így készül a tojásgyertya6

 

 

Így készül a tojásgyertya1

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!