Fantin és világa

Így építs be gyöngyöket egy egyszerű nyakláncba!

  Gondoltad volna, hogy egy hosszabb (7 cm-es) szerelőpálca és néhány gyöngy felhasználásával pár perc alatt tudsz egy legegyszerűbb nyakláncalapból is egyedi nyakbavalót varázsolni? Csak a fantáziánk szabhat határt, hogy miket rakunk rá, így lesz egy fekvő medálrészünk, ami leginkább a rövid láncokon mutatós, különösen környakú felsőkkel.

 Én most egy szerpentingyöngyökből készült nyakláncnak az elkészítését mutatom be, nagyon egyszerű, csak mindent felhúzunk a szerelőpálcára, aztán végzáró és szerelőkarika segítségével rögzítjük a nyakláncalaphoz. Ha a legelején jól mértél, épp a kulcscsont feletti részre fog rásimulni, és ez nemcsak környakú felsőkhöz illik, hanem bármilyen nyakkivágású ruhához.

nyaklánc

 

 

Szükséges alapanyagok:

(kedved szerint variálhatsz a színekkel, a gyöngyökkel, a láncalap is lehet nyers fémlánc vagy bőrszál, amelyiket jobban szereted)

P1010091

  • 1 darab 7 cm hosszú hurkos szerelőpálca
  • ásványgyöngyök-3 méretben: 1 db 12 mm-es, 2 db 10 mm-es, 2 db 8 mm-es
  • 2 db kicsi és 2 db nagyobb gyöngykupak
  • 2 db egészen apró laposabb fém köztes 
  • 1 kész nyakláncalap (ha nincs, akkor a nyers lánc+delfinkapocs+2 karika+ lánchosszabbító, bőrszál esetén + 2 db bőrvégzáró; én most egy egyszerű, vékony kaucsuk nyakláncalapból készítettem, azon mindez rajta volt)
  • 2 db bőrvégzáró
  • 2 db szerelőkarika
  • eszközök: kúpos fogó, lapos fogó, mérőszalag

 

Első lépésként mindent rakjunk fel a szerelőpálcára: kis gyöngykupak, 8 mm-es ásványgyöngy, fém köztes, 10 mm-es gyöngy, nagy gyöngykupak, 12 mm-es gyöngy és innentől tovább tükör-szimmetrikusan. Ha a köztesünk tényleg nagyon aprócska volt, akkor épp minden ráfért, most zárjuk a szerelőpálca végét kúpos fogóval és az egészet egy kicsit hajlítsuk meg, hogy ívelten álljon a nyakunkban.

Még egy aprócska gyöngykupak hiányzik és lehet lezárni

Még egy aprócska gyöngykupak hiányzik és lehet lezárni

Mérjük meg magunkon, hogy milyen hosszú nyakláncot szeretnénk. Ebből a hosszból vonjuk ki a mindennel megrakott szerelőpálca hosszát és még 1 cm-t, a kapott eredményt jegyezzük fel. Kapcsoljuk be a nyakláncalapot, a nyakláncot vágjuk ketté középen, szemben a delfinkapoccsal és a zárórészét kifeszítve (ahogy a nyakunkban is áll) jelöljük ki ezt a méretet, a zárórész épp középre essen.

nyaklánc diy 2

Tulajdonképpen a nyakláncból kivágjuk a fölösleget és ide beillesztjük a gyöngyös részt. Ehhez először mindkét oldalon az elvágott bőr végére tegyünk 1-1 bőrvégzárót, amit lapos fogóval nyomjuk jól össze, előbb az egyik oldalról, aztán a másikról.

bőrvégzáró

 

Végül egy-egy szerelőkarikával egyszerűen kapcsoljuk hozzá a szerelőpálca végét mindkét oldalról.  Kész is van. 🙂

nyaklánc

Még egy jó tanács:  “Az a biztos, ha 1-2 cm-rel többet hagyok” bölcsességet most felejtsük el, inkább kisebbre mérjük, mert lánchosszabbítóval (ha tettünk rá) lehet nagyobbra venni, de ha jobban lelóg, mint ahogyan szeretnénk, akkor két oldalról kell a kész ékszert szétszedni, a bőrvégzárókat leszedni és rövidíteni. 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!